

Historia chłodnictwa sięga już pradawnych czasów, gdy do schładzania w użyciu był lód i śnieg. Istnieje pogląd, iż już starożytni Azjaci umieli schładzać napoje za pomocą lodu naturalnie powstającego w terenach górskich. Współcześnie technologia jest już z jasnych powodów o mnóstwo bardziej zaawansowana – spotykane jest chociażby schłodzenie przedmiotów do temperatury prawie doskonale bliskiej zeru absolutnemu – ma to istotne przeznaczenie w fizyce. Wysoce małe temperatury są znacznie ważne także w podróżach kosmicznych oraz przy skraplaniu gazów.
Ma to duże znaczenie też przy znacznie zwykłych czynnościach – przykładowo wysokojakościowe lody są wytwarzane za pomocą technologii stosujących skroplony azot. Automatyka chłodnicza ma w posiadaniu wyjątkowo dużo zastosowań, i wspomniane bynajmniej nie wyczerpują tematu – ma nieocenione znaczenie w życiu każdego człowieka, chociażby w technologii żywności i klimatyzacji. Enigmatycznie brzmiąca liofilizacja, pojawiająca się niekiedy na etykietach produktów spożywczych, to nic innego jak bardzo efektywna metoda suszenia żywności – laboratorium żywności w niskich temperaturach, która pozwala na zachowanie dużej ilości witamin i wartości odżywczych oraz pierwotnego smaku. Na temat napisano również tutaj.
Automatyka chłodnicza to najczęściej różne metody odprowadzania ciepła, jakie da się otrzymać za pomocą rozmaitych zjawisk pojawiających się w fizyce. Do bardzo często używanego procesu zalicza się przykładowo desorpcja, czyli pobranie ciepła. Można to otrzymać przykładowo przez uwalnianie poszczególnego gazu poprzez ciecz, lecz jest mnóstwo następnych metod. Desorpcja ma bardzo najróżniejsze zastosowanie – od niewielkich urządzeń, tych jak małe chłodziarki, jak i owe zaprojektowane do fachowego użytku.